… men somliga väljer istället att be.
I dessa kristider är goda råd dyra. Uppsägningar och varsel avlöser varandra, och personalstyrkan på Volvo Lastvagnar i Umeå har fått ännu ett dråpslag i form av att ytterligare 320 personer varslas, utöver de hundratals som redan fått samma besked tidigare.
Åtgärder för att råda bot på detta bakslag för regionen kan nog listas tills pennan blöder, och Pingstkyrkan i Umeå ville såklart inte låta detta ske utan att agera. Roland Laestander, initiativtagaren till detta kommenterar:
Vi kan inte gå in med krispaket eller pengar, men vi kan be […] Våra politiker tar ansvar på sitt sätt för staden, vi känner att bönen är ett område där vi kan ta ansvar
Vilket ansvar är det? Borde inte Gud kunna hållas ansvarig för den ekonomiska utvecklingen? Vad exakt är det Laestander menar att de kommer att göra, rent konkret? På vilket sätt tror han att detta kommer hjälpa de drabbade? Men visst, nu kan han säga att han minsann gjort något för att hjälpa.
Laestander delger oss planerna med böneaktiviteten:
Vi kommer att be att orderingången ska vända. Vi kommer att be för chefer och fack. Vi kommer att be för det allmänna läget och vi hoppas också att det kommer någon drabbade [sic] Volvoarbetare så att vi kan be specifikt för den
En av de direkt berörda av varslet, signaturen tomasjonsson, kommenterar artikeln sålunda:
tack gud..för mäniskans dårskap.efter att slitit i över 7 år på volvo lastv.och fått sparken så känns det tryggt med frikyrkans stöd,undrar varför VF,TAR IN SÅNT DRAVEL SOM ETT BÖNEMÖTE???????.ge oss fd.annställda lite vettig uppgörelse i stället.ex.utbildning,nya jobb.etc.men i stället får vi en stunds svammel.VA!!!!!!!!.SKÄMS
I sann ad-hoc-anda vill dock inte Laestander avkräva Gud ansvar för det negativa i allt detta, eftersom han menar att ” om alla människor hade levt efter Guds priniciper hade vi aldrig drabbats av någon finanskris”. Det är svårt att veta vad han menar med det, eftersom Gud inte inkluderade något kapitel om företagsekonomi, marknadsekonomi eller global finanspolitik i sina böcker.
Frågan är då hur utgången av detta kommer att tolkas. Vi kan se två alternativ:
- Finanskrisen fortsätter, Volvo sjunker djupare och fler får gå från sina jobb.
- Det vänder och Volvo hamnar på rätt köl igen.
I händelse av det första alternativt misstänker jag att diverse bortförklaringar kommer att uppbådas, såsom att man inte bad tillräckligt mycket; att man inte var ärlig i sina bön;er att man måste vänta längre, eller helt enkelt att Guds vägar äro outgrundliga. Upplever vi alternativ två, ja då är det givetvis bönernas förtjänst och post hoc-felslutet är ett faktum.
Det lustiga här är att ekonomiska konjunkturer är cykliska och vänder förr eller senare. Är denna effekt också tack vare böner? Kommer Pingstkyrkans medlemmar tacka Gud för svar på böner om, eller när, situationen förbättras, och vad intressantare är: hur tolkar de ett eventuellt oönskat kommande händelseförlopp?
Kan vi inte här ana att Laestander & Co påstår sig veta vad Guds plan är? Brukar inte det vara en del av förklaringen när människor råkar ut för tråkigheter, såsom att t.ex. närstående dör eller när andra tragedier inträffar, att ”det är Guds plan, och den känner vi inte”. Det är något man hör troende säga i svåra tider. Men inte nu – denna svacka ska enbart människan lastas för.
Vi kan också här se exempel på när troende menar att de kan ändra Guds plan. Den allsmäktige, omnipotente och allvetande gudens plan måste ändras. Han har tydligen fel. Inte nog med att Gud ska svara på böner; han har tydligen ha bättre koll på Alltets Fortsatta Utveckling än hans ödmjuka tjänare har, såvida man inte menar att allt gott är tack vare Gud, men att allt ont är… någon annans fel. Man kan väl i alla fall hoppas att bönerna rörande Volvos situation fungerar bättre än de för de hjärtsjuka.
Se även Technicolors tankar kring bönekonceptet.
Skulle jag vara en av de varslade skulle jag ta detta som en förolämpning på flera plan. Christopher Hitchens uttryckte det bra i en debatt med Mark Roberts:
Roberts: … an action I consider to be one of the most moral that I do as a human being … When my son was going to bed, I got next to him and I prayed for him.
Hitchens: Gosh. Well, I mean, I think it does as much good as aerobic dancing would do, frankly.
Likheten med homeopatin är slående. Samma outsagda visshet om att sjukdomar/konjunkturer oftast blir bättre så småningom. Samma lovord för bönens/det utspädda vattnets undergörande effekt om det går bra. Samma beklagande att det inte bads/späddes ut tillräckligt om det inte går bra. Samma känsla att de som framför dessa åsikter antingen är cyniker eller dårar. Frågan är bara att avgöra vilketdera i de enskilda fallen.
Kan man alltså inte vara både och – en cynisk dåre?
Jämförelsen med homeopatin är bra, men varför begränsa sig till enbart en av vidskepelserna?
Nja. För mig är dåren någon som har patetisk (känslomässig) tro, medan cynikern varken har patetisk eller inre (reflekterad) tro.
Cynikern styrs av de gamla vanliga behoven, makt, pengar, etc, och ser ett instrumentellt värde i att förespråka pseudovetenskap och religion. Dåren vill tro och kan inte ifrågasätta. Jag har svårt att se en kombination, det blir allt en knepig skvader.
Beror väl på hur man definierar orden, antar jag.
Jag är i varje fall glad att du nämnde skvader. Man hör det för sällan. Och alldeles för sällan ser man en.
Jag tycker faktiskt INTE att de skall be för cheferna, bara för facket. Inte för att jag tror att det hjälper – det är en principsak.
Säkerligen en fråga om politik och ideologi, men tycker du att Volvos ledning gjort något fel eller omoraliskt som gör att de inte förtjänar ett eventuellt gudaingripande?
[…] På Tankebrott kan vi läsa om hur en församling så gärna vill hjälpa varslade arbetare, blev inte så bra då, men de vill i alla […]
Om Laestander et al. utför bönen på plats hos Volvo Lastvagnar i Umeå, så värmer ju i alla fall deras kroppar lokalerna medan de är på plats!
Anundi:
Det är rent principiellt: Du kan icke tjäna facket och mörkrets makter samtidigt 😉
Kurt:
Vi får hoppas på spontant tungomålstal, då höjs tempen ytterligare någon grad.
Men, sedan har vi det där med Gud och finanskriser som nämns ovan. Jo, i nya testamenter står det faktiskt som så här att vi skall göra oss av med allt vi äger och har. Ergo: dett gör en finanskris omöjlig – frågan är bara om Laestander lever utifrån den principen?
[…] bönedag). Det är ju lämpligt, på en söndag och allt, att ha en dag då man bara ägnar sig åt att tänka och göra ingenting. Vissa kanske kallar det för “bakissöndag”, men visst — Global Prayer Day […]